preskoči na sadržaj

Športska gimnazija Zagreb

Login
Školska knjižnica
Novosti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Projekt „Nepoznata rijeka“ zaživio u virtualnim učionicama
Autor: Draženka Rajković Vrdoljak, 9. 4. 2020.

Projekt „Nepoznata rijeka – život Save uzvodno i nizvodno od Zagreba“ uspješno se realizira u virtualnim učionicama geografije i debatne skupine.


Jedna od važnih aktivnosti projekta obilježavanje je Svjetskog dana voda kroz međusektorsku suradnju na temu klimatskih promjena, važnosti zaštite voda i očuvanja biološke raznolikosti.

Učenici su u virtualnoj učionici geografije proveli istraživanje o obilježavanju dana voda, biološkoj raznolikosti i uslugama ekosustava, lokalnoj zajednici i primjeru dobre prakse. Uz tu temu predstavnica partnera projekta Brodskog ekološkog društva Iris Beneš održala je virtualno predavanje o uslugama ekosustava i ublažavanju poplava kao posljedice klimatskih promjena te predstavila primjer dobre prakse upravljanja zaštićenim područjem poplavnog pašnjaka Gajna. Istaknula je i važnosti zagovaranja i uključivanja učenika u udruge civilnog društva.

Učenička istraživanja provedena su u suradnji s Hrvatskim vodama i časopisom „Hrvatska vodoprivreda”, a na kraju istraživanja učenici su zabilježili svoje mišljenje o važnosti očuvanja močvara i prirodnih retencija i njihovoj ulozi u budućnosti s obzirom na klimatske promjene.

Inovativnim pristupom u virtualnoj nastavi geografije učenici Športske gimnazije obnovili su i stekli nova znanja o važnosti i očuvanju voda, uloge prirodnih retencija pri ublažavanju klimatskih poplava i bioraznolikosti močvarnih (vlažnih) područja. Radovi učenika podloga su za daljnje projektne aktivnosti debatnoj skupini, koja je prigodom Svjetskog dana voda izradila prigodni plakat prije stupanja na snagu mjere opreza i zabrane okupljanja u Republici Hrvatskoj.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju