preskoči na sadržaj

Športska gimnazija Zagreb

Login
Tražilica
Školska knjižnica
Eduroam

U Športskoj je gimnaziji od početka 2019. omogućen bežični pristup Internetu putem eduroama (s malim slovom "e" :-)).

Eduroam je način pristupa Internetu besplatan za učenike, studente i zaposlenike obrazovnih i znanstvenih ustanova u Hrvatskoj i diljem svijeta. To je europski projekt star dvadesetak godina, ali se vrlo brzo proširio po svijetu pri čemu je najvažnije da je u svaku od tih lokalnih mreža pristup isti i s istim korisničkim podacima – onima koje je korisnik dobio u ustanovi u kojoj se školuje ili u kojoj radi.

Korisnicima koje brine sigurnost eduroama preporučamo da prouče često postavljana pitanja na stranici eduroam.hr.

Kako pristupiti eduroamu?

Korisnici doma koji nisu učenici Športske gimnazije svoje korisničke podatke moraju zatražiti od administratora imenika u školama koje pohađaju.

Za pristup eduroamu će vam trebati vaši službeni korisnički podaci – to su oni koje upotrebljavate za ulazak u e-Dnevnik za učenike, Loomen, Microsoft 365 i sl. Ako se ne možete sjetiti lozinke, pogledajte upute.

Sljedeći korak ovisi o operacijskom sustavu:

 • Ako imate prijenosno računalo s operacijskim sustavom Windows 10 ili 11, vrlo će vam se vjerojatno pri pokušaju povezivanja na eduroam samo pojaviti okvir za unos korisničkih podataka. Ako se taj okvirić ne pojavi, posjetite stranicu installer.eduroam.hr i slijedite upute.

  Da bi spajanje na eduroam bilo moguće, na mobitelima morate imati uključeno zaključavanje ekrana!

 • Za mobitele i tablete te računala na kojima spajanje ne započne automatski posjetite stranicu installer.eduroam.hr te slijedite upute:
  • Android na većini mobitela: u trenutku kad se na installeru pojavi okvirić s porukom da trebate instalirati dodatni program učinite to; to može biti geteduroam ili eduroam CAT, ovisno o operacijskom sustavu (uzmite onaj program koji vam je preporučen – za Android od verzije 11, tj. relativno nove mobitele, to će biti geteduroam); ne pokrećite taj program, on će vam trebati za otvaranje datoteke koju ćete preuzeti u sljedećem koraku
  • Android na mobitelima marke Huawei ne reagirate na okvirić s porukom da trebate instalirati dodatni program te nakon preuzimanja datoteke s nastavkom .eap-config trebate je izravno je otvoriti iz mape Preuzimanja (Downloads). To se može napraviti iz popisa preuzimanja ili iz programa File Explorer.
  • iOS: samo slijedite upute na ekranu – ne trebate ništa posebno raditi.

Problemi?

Ako se nakon provedenih svih koraka i dalje ne možete spojiti na eduroam:

 1. zaboravite mrežu eduroam (u postavkama mreže)
 2. po potrebi deinstalirajte suvišni od prethodno navedenih programa (geteduroam, eduroam CAT)
 3. ponovite instalaciju.

Ako i dalje imate probleme:

 1. uhvatite slike ekrana svih koraka koje ste proveli pri instalaciji
 2. kopirajte ih redom u npr. Wordov dokument te
 3. tako stvoreni dokument pošaljite uz poruku školskom administratoru (profesorici informatike).

Korisnicima koji nisu niti otvorili stranicu installera neće biti pružena pomoć – oni mogu dobiti samo poticaj da se prvo pokušaju spojiti sâmi jer to u većini slučajeva zaista nije teško.

Pravila

Svi korisnici CARNET-ove mreže suglasni su s Odlukom o prihvatljivom korištenju CARNET-ove mreže, a učenici, zaposlenici i gosti Športske gimnazije moraju biti upoznati i sa Sigurnosnom politikom informacijskih sustava Športske gimnazije.

preskoči na navigaciju