preskoči na sadržaj

Športska gimnazija Zagreb

Login
Tražilica
Školska knjižnica
O školi

Učenici sportaši stječu obrazovanje prema nastavnom planu i programu opće gimnazije koji određuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Razredni odjeli broje u pravilu 22 učenika (2017./2018. i 2020./2021.: 24 učenika). Malim brojem učenika u razrednim odjeljenjima dobiva se više vremena za ponavljanje gradiva, pa učenici trebaju znatno manje vremena utrošiti na samostalni rad kod kuće.

Nastava se održava od 8 do 14 sati, dok od 14 sati profesori prema rasporedu imaju konzultacije te se održava fakultativna nastava.

Ključne razlike u organizaciji rada Športske gimnazije u odnosu na ostale gimnazije su:

Izostanci

Dnevni se treninzi moraju prilagoditi školskoj satnici te se njima ne mogu opravdavati izostanci. 

Za natjecanja ili organizirane pripreme sportaša mogu se odobriti sportski dopusti. Za dobivanje sportskog dopusta klub ili sportski savez treba zamolbom zatražiti od škole dopust najmanje tri dana prije njegova početka. U školi se vodi evidencija o izostancima vezanim uz sport.

Po povratku sa sportskog dopusta učenik ima pravo na konzultacije za gradivo koje se obrađivalo za vrijeme učenikovog izbivanja. Termini za konzultacije su u vrijeme kad se ne održava nastava, a u slučaju opravdane potrebe učenik i nastavnik se mogu dogovoriti za dodatni termin.

Provjere znanja

Kriterij vrednovanja znanja i rada učenika jednak je kriteriju u svim drugim općim gimnazijama. Jedina je razlika u načinu organiziranja provjere znanja.

Provjere znanja se provode prema dogovoru ili najavi, tako da svaki učenik može planirati svoje školske obveze i uskladiti ih s obvezama u sportu. Termini ispitivanja određuju se u svakom slučaju najmanje 5 dana unaprijed. Ako učenik u dogovorenom terminu nije u školi, u pravilu odgovara na prvom sljedećem satu.

Pisane provjere znanja najavljuju se u skladu s pravilnikom.

Učenik svaki predmet odgovara nekoliko puta godišnje, a ocjenjuje se i rad na satu (kao i u svim ostalim školama).

Mentorski način rada

Učenici s osobito visokim sportskim statusom imaju mogućnost rada po mentorskom načinu rada.

Cilj je mentorskog načina rada usklađivanje rasporeda treniranja i natjecanja s jedne, te učenja i provjera znanja s druge strane. To se ostvaruje intenzivnom komunikacijom učenika, nastavnika-mentora, roditelja, kluba i trenera kako bi učenici što uspješnije svladali propisani program u vrijeme kad njima to najviše odgovara.

Mentorski način rada odobrava Nastavničko vijeće za jedno polugodište ili cijelu školsku godinu.

Nastava tjelesne i zdravstvene kulture

Nastava tjelesne i zdravstvene kulture ostvaruje se prema Odluci o nastavnom planu i programu tjelesne i zdravstvene kulture za učenike kategorizrane sportaše u sportskim odjeljenjima srednjih škola. 

Izborni i fakultativni predmeti

Izborni predmet je obvezan od drugog razreda u svim općim gimnazijama – Športska gimnazija nudi predmete prilagođene interesima sportaša:

 • psihologija sporta
 • sociologija sporta
 • kondicijska priprema sportaša.

Sve je navedene predmete odobrilo nadležno ministarstvo.

Kao fakultativni se programi nude:

 • debatna grupa
 • dramska grupa na engleskom jeziku
 • informatika (programiranje, usavršavanje vještina svakodnevne upotrebe računala)
 • kreativna grupa (likovna)
 • novinarstvo
 • ples
 • primijenjena psihologija
 • prva pomoć
 • tjelesna i zdravstvena kultura (timski sportovi, individualni sportovi, šah).

Fakultativne programe učenik upisuje prema vlasitim željama i potrebama, a prosječno opterećenje iznosi jedan sat tjedno.

preskoči na navigaciju