preskoči na sadržaj

Športska gimnazija Zagreb

Login
Školska knjižnica
Novosti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Matteo Maćaš na primanju u Staroj gradskoj vijećnici
Autor: Draženka Rajković Vrdoljak, 24. 9. 2021.

Učenika Mattea Maćaša (4d) zajedno s još 11 učenika i učenica, koji su nominirani za nagradu Luka Ritz – nasilje nije hrabrost, primio je jučer predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović u Staroj gradskoj vijećnici.


Matteo Maćaš je uzorni učenik Športske gimnazije te aktivni rukometaš. Svojim djelovanjem u školi i sportu iznimno pridonosi afirmaciji ljudskih prava, toleranciji i međusobnom poštovanju, a posebno suzbijanju nasilja među mladima. Od samog je početka uključen u projekt Kreativna REakcija za nenasilje udruge Zamisli, koji ima za cilj educiranje mladih o utjecaju i prevenciji nasilja, nenasilnom rješavanju sukoba, promicanje tolerancije i poštivanje različitosti. 


Sudjelovao je tijekom cijele prošle godine na treninzima i edukacijama postavši ambasadom nenasilja. Održao je predavanja o promicanju nenasilja među svojim kolegama te aktivno sudjelovao u humanitarnoj akciji obilježavanje Dana ružičastih majica i Međunarodnog dana tolerancije. Za obilježavanje Međunarodnog dana tolerancije Matteo je napisao autorsko djelo „Netolerancija među vršnjacima“ u kojem se osvrnuo na problem nasilja među mladima potaknuvši ih na razmišljanje u znak sjećanja na Luku Ritza. 


U promicanju Akcijskog plana za prevenciju nasilja u školama Matteo je pružao pomoć i dijelio svoje stečeno znanje žrtvama nasilja te poticao mlade  na suzbijanje nasilja i uzajamno pomaganje u školi i lokalnoj zajednici. Trenirajući godinama rukomet, naučio je kako i u tom sportu nenasilno rješavati sukobe, poticati svoje i druge suigrače da kreativno rješavaju sukobe i promiču međusobno poštovanje.  
Učenik je u pratnji mentorice Lucije Zadelj, čiju je prijavu razmotrio Odbor za javna priznanja, posjetio Staru gradsku vijećnicu uoči 4. sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba.

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju