preskoči na sadržaj

Športska gimnazija Zagreb

Login
Tražilica
Knjižnica
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Kao Hlapić i Gita
Autor: Draženka Rajković-Vrdoljak, 12. 11. 2013.

Izložba „Kao Hlapić i Gita - Siročad u Hrvatskoj potkraj 19. i početkom 20. stoljeća“ autorice više knjižničarke i kustosice Štefke Batinić otvorena je od 14. studenog 2013 do ožujka 2014. u Hrvatskom školskom muzeju  u Zagrebu.


U romanima i pripovijetkama za djecu lik siročeta bio je česta i zahvalna tema. Najpoznatiji takav roman u nas je Čudnovate zgode šegrta Hlapića objavljen 1913. U povodu obilježavanje 100. obljetnice prvog izdanja djela Ivane Brlić-Mažuranić, Muzej obrađuje temu siročadi u Hrvatskoj na prijelazu 19. i 20. stoljeća, sagledana s pravnog, pedagoškog i društvenog konteksta.

Učitelji su se svakodnevno u svome radu susretali s takvom djecom, prepušteni vlastitom pedagoškom umijeću i vlastitoj socijalnoj osjetljivosti, bez sustavne stručne izobrazbe za rad s njima i bez primjerene organizirane društvene potpore na tom polju. Stoga će se upravo učitelji naći među vrijednim aktivistima dobrotvornih društava tijekom druge polovine 19. stoljeća i među pionirima socijalnoga rada i organizirane skrbi za ugroženu djecu u Hrvatskoj početkom 20. stoljeća.

Štefka Batinić, viša knjižničarka i kustosica

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju