preskoči na sadržaj

Športska gimnazija Zagreb

Login
Tražilica
Knjižnica
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Izložba Euro
Autor: Draženka Rajković-Vrdoljak, 31. 10. 2017.

U povodu Svjetskog dana štednje, 31. listopada, u suradnji s Gordanom i Berislavom Turudijom predstavljamo u prostorijama škole zanimljivu izložbu filatelije i numizmatike „Euro“.


Na numizmatičkoj izložbi „Euro kovanice“ predstavljene su serije kovanica svih država Europske unije koje su uvele tu valutu. Kovanice imaju za sve države isto lica, a naličja su različita od države do države. Poznato je da sve države nemaju sve kovanice u optjecaju, npr. u Finskoj se ne upotrebljavaju novčići od 1 i 2 centa, ali se kuju i prodaju na numizmatičkom tržištu te se mogu vidjeti na našoj izložbi.

Kovanice Eura

Našlo se mjesto iza preteču eura - ECU (akronim od eng. European Currency Unit). Ta je valutna jedinica uvedena 1979. kao jedan od stožernih elemenata Europskoga monetarnog sustava. Od 1. siječnja 1999. ECU je prešao u euro, koji je postao zajednička valuta većine zemalja EU-a. Iako kovanice nisu bile u upotrebi, vrijedan su dio numizmatičke kolekcije. 

Euro i ECU kovanice na jednom mjestu

Uz kovanice na popratnim panoima predstavljena je serija poštanskih maraka i dopisnica pod nazivom „Europska Unija i europska moneta“ autora Berislava Turudije. Ona pokazuje povijest razvoja ECU-a (1979.) i eura (1999.) na markama i dopisnicama pojedinih država do 10. obljetnice uvođenja eura.

Na taj se način i naša škola uključila u obilježavanje sjećanja na Prvi međunarodni kongres štedioničara, održan 31. listopada 1924. u Milanu, na kojem su predstavnici svjetskih štednih ustanova tražili izlaz iz krize koju je prouzročio Prvi svjetski rat. Zaključili su da je štednja prijeko potrebna za razvoj društva, te se da je važna borba protiv svakog oblika rasipništva.

 

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju